Home Nyheter Chip kan spåra stulna cyklar

Chip kan spåra stulna cyklar

0 1225

Det senaste året har närmare 17 000 cyklar anmälts stulna i Polisregion Syd. En som har tröttnat på stulna cyklar är Davorin Sokic, som har skapat ett chip för att spåra stölderna.

 

Det är ett chip som är unikt på det sättet att informationen inuti inte går att programmera om eller radera. Det är ett litet föremål som man stoppar in i sadelröret och den är omöjlig att ta bort utan att förstöra hela cykeln, säger Davorin Sokic.

Tanken med chipet är att om cykeln blir stulen kan man spåra den till dess rättmätiga ägare. Många slipar bort RAM-nummer men det finns lagrat i chipet och det kan ingen komma åt.

– Med hjälp av vår app kan allmänheten också söka på RAM-nummer och kolla statusen på en cykel. Så ska man köpa en begagnad cykel kan man söka i vår app och se så att den inte blivit stulen, säger han.

Om någon försöker sälja en cykel och till och med har ett kvitto, kan man ändå kolla och se om cykeln är stulen?

– Absolut. Ägaren som har blivit av med cykeln kan själv gå in på webben och ändra status på sin cykel. Du scannar en QR-kod som finns på vår dekal. Då får man direkt se vem som är ägare och stämma av om RAM-nummer och allting stämmer, säger han.

Davorin Sukic och hans kollega fick idén till chipet när de läste masterprogrammet i stadsplanering.

– Vi skrev en uppsats om cykelpendling och cykeltrafik. När man fördjupar sig i ämnet så förstår man snabbt att Sverige toppar listorna över landet med mest cykelstölder i världen.

– Det sker cirka 70 000 cykelstölder årligen i Sverige. Det är en stor belastning för samhället, säger Davorin Sokic.

http://chipon.se

SIMILAR ARTICLES